Δευτέρα 29 Αυγούστου 2011

Θέλετε σκιά στον κήπο σας;

Έχετε αποφασίσει σε πιο μέρος του κήπου σας θέλετε να χαλαρώνετε και να ξεκουράζεστε; Επιθυμείτε να βρίσκεστε  περισσότερο στην πισίνα; Στο Barbeque ; στο καθιστικό ; σας αρέσει να νιώθετε τον αέρα  και να έχετε οπτική επαφή με  τον περιβάλλοντα χώρο;      
  Όλα αυτά είναι παράμετροι που πρέπει να σκεφτείτε πριν αποφασίσετε ποιον τρόπο σκίασης θα  επιλέξετε. Αν και συνήθως η δύναμη της συνήθειας είναι αυτή που θα σας δώσει απάντηση στο ερώτημα σας,  σίγουρα θα έχετε ήδη  μια αγαπημένη γωνία στον κήπο σας, όπου περνάτε τις περισσότερες ώρες.
Εάν θέλετε να  σκιάσετε τον καθιστικό σας  χώρο με πισίνα ή όχι μπορείτε να επιλέξετε ένα  μεγάλο δένδρο  σε σφαιρική μορφή ή ομπρέλας  και κατά προτίμηση φυλλοβόλο! Όσο περίεργο και να σας ακούγεται το φυλλοβόλο θα σας δίνει σκιά το καλοκαίρι και αερισμό του χώρου τον χειμώνα.  Άλλη μια πολύ καλή επιλογή  είναι η δημιουργία φυτοφράχτη από  κωνοφόρα, σε αυτή την περίπτωση πρέπει να προσέξετε δύο πράγματα  α) να τοποθετήσετε τα φυτά σας   με νότιο προσανατολισμό  β)και  να τα διατηρείτε στο ιδανικό ύψος τους, δηλαδή τόσο όσο να  δημιουργείται σκιά στο καθιστικό σας  αλλά να μην σκιάζουν την πισινά. Μια  3η   κλασσική  επιλογή είναι   ο  φοίνικας, εφόσον όμως ταιριάζει στο φυσικό περιβάλλον της περιοχής σας και στην κλιματικές συνθήκες αυτής. Μια  τελευταία λύση  είναι η επιλογή της ομπρέλας ή της πέργκολας . Το ιδανικότερο κατά την προσωπική μου άποψη είναι ο συνδυασμός κάποιων από τα παραπάνω για πιο ολοκληρωμένο αποτέλεσμα . 
εάν θέλετε να σκιάσετε τον χώρο του barbeque  σε αυτή την περίπτωση δεν έχετε και πολλές επιλογές, μπορείτε να κατασκευάσετε μια κεραμοσκεπή ώστε να καλύπτετε τις οικογενειακές συγκεντρώσεις ανεξαρτήτου εποχής και καιρού.  Για να  συνδυάσετε το   πράσινο με τα σκληρά υλικά δημιουργήστε   περιφερειακή φύτευση  με αποτέλεσμα την δημιουργία ενός δωματίου.
Εάν έχετε ένα μεγάλο μονοπάτι το οποίο  συνδέει την είσοδο του κήπου με την κύρια είσοδο του σπιτιού σας  και θέλετε να έχετε  σκιά όσο το διασχίζετε , θα σας πρότεινα να χρησιμοποιήσετε  καλλωπιστικά  δένδρα με εντυπωσιακό φύλλωμα ή ανθοφορία ή καρποφορία, κάποιο δένδρο το οποίο θεωρείτε ότι θα στολίζει την είσοδο σας. Σε περίπτωση που δεν θέλετε να επιλέξετε μόνο ένα είδος , αλλά παραπάνω  να έχετε υπόψη σας πως η καλύτερη αναλογία μεταξύ φυλλοβόλων και αειθαλών  είναι 2-1 . 
Θέλετε στον κήπο σας να έχετε   κάπου λίγο ‘’άπλα ‘’, ένα χώρο χωρίς φυτά και εμπόδια ; απλά και μονό φυτεμένο με χλόη ή ακόμα σκέτο χώμα  για να παίζουν τα παιδιά σας άνετα;  Όμως  να προστατεύονται από τον ήλιο; Η πιο απλή και εύκολη λύση είναι να δημιουργήσετε ένα ξέφωτο . Eναν χώρο με περιφερειακή  φύτευση από δένδρα ανάλογου μεγέθους του  κήπου σας, και μην ξεχνάτε την αναλογία 2-1 ή ακόμα και 3-1 .

Καλή επιτυχία!!
Ζούβελου Κατερίνα - Χριστίνα
Τ.Γεωπόνος - Ανθοκόμος & Αρχιτέκτονας Τοπίου