Πέμπτη, 6 Ιανουαρίου 2011

Κουμ κουατ

   Το κουμ κουάτ είναι το χρυσό πορτοκάλι της Κίνας και αυτό σημαίνει και στα κινέζικα. Δεν ξεπερνά τα 3 μέτρα σε ύψος. Είναι από τα εσπεριδοειδή το πιο
ανθεκτικό στο κρύο. Καλό είναι όμως νύχτες με παγετό να την σκεπάζουμε για να προστατευτεί , κυρίως στην βόρεια Ελλάδα.  Θέλει αρκετό ήλιο και το καλοκαίρι μέτριο πότισμα. Τα λευκά άνθη της μοιάζουν πολύ με της πορτοκαλιάς και στην συνέχεια γίνονται ωραίοι πορτοκαλοί καρποί. Η συγκομιδή του κουμ κουατ γίνεται από τον Δεκέμβριο εώς και τον Μάρτιο ανάλογα την περιοχή. Σε περιοχές τροπικές που οι θερμοκρασίες είναι σχεδόν σταθερές όλο τον χρόνο παράγει καρπό σχεδόν συνέχεια. Το κουμ κουατ θα μπορούσαμε να πούμε πως είναι το φυτό της Κέρκυρας αφού έχει τεράστιες εκτάσεις με κουμ κουατ που μετά την συγκομιδή φτιάχνουν λικέρ , μαρμελάδες και γλυκό του κουταλιού. Αξίζει να πούμε πως αυτό που δίνει το ωραίο άρωμα στο κουμ κουατ είναι η φλούδα και όχι ο καρπός.