Σάββατο, 7 Αυγούστου 2010

Μπονζάι


Το πιο σημαντικό χαρακτηριστικό των Μπονσάι είναι το μικρό τους μέγεθος.
Για να διατηρηθεί αυτό το μικρό μέγεθος είναι απαραίτητη μία γλάστρα μικρή
και με ιδιαίτερα μικρό βάθος. Και αυτό γιατί δεν πρέπει να επιτραπεί στο φυτό
η δυνατότητα να αναπτύξει μεγάλες ρίζες και να παίρνει μεγάλες ποσότητες "τροφής". 
Γι' αυτό και πρέπει να κόβονται τακτικά τα κλαδιά, οι βλαστοί και οι ρίζες.
Τα φυτά πρέπει να δίνουν την εντύπωση υγιούς δένδρου-μινιατούρας, που λόγω κλιματολογικών και εδαφολογικών συνθηκών (βράχοι και έδαφος με λίγο χώμα που κρατάει λίγο νερό), παρέμειναν μικρά. Χωρίς επέμβαση από το ανθρώπινο χέρι, ακόμα και το καλύτερο μπονσάι θα χάσει τη φόρμα του και τις αναλογίες του. Τα πιο χοντρά κλαδιά του θα μεγαλώσουν και θα αναπτυχθούν περισσότερο, τα πιο λεπτά θα ξεραθούν.