Πέμπτη 5 Αυγούστου 2010

ΚΑΚΤΟΙ ΚΑΙ ΠΟΤΙΣΜΑ


Πολλοί άνθρωποι αρνούνται να δεχτούν φυτά στο σπίτι τους για δυο λόγους.
Άλλοι γιατί δεν έχουν την διάθεση να τα περιποιηθούν και άλλοι γιατί λείπουν συχνά σε μεγάλα ταξίδια. Μια καλή λύση είναι οι κάκτοι. Οι κάκτοι λοιπόν προέρχονται από την βόρειο αλλά και νότιο αμερική. Ζουν σε ημιερήμους όπου οι βροχοπτώσεις είναι σπάνιες και επικρατεί ξηρασία. Στην περιοχή μας πολλές φορές και ειδικά στην Κρήτη βλέπουμε πολλούς κάκτους. Το σίγουρο είναι πάντως πως δεν είναι ενδημικά στην περιοχή της Μεσογείου αλλά έχουν προσαρμοστεί σε αυτή με τα χρόνια. Οι κάκτοι θα πρέπει να φυτεύονται με χώμα ειδικό για αυτούς. Είναι ένα χώμα πλούσιο σε μη οργανικά στοιχεία αλλά και χώμα πολύ καλά στραγγιζόμενο. Σημαντικό είναι να μην χρησιμοποιήσετε ποτέ χώμα από τον κήπο σας ή από κάποια άλλη γλάστρα γιατί συνήθως τα φυτά που έχουμε σπίτι μας έχουν χώμα που κρατά υγρασία. 

Πότισμα κάκτου

Μπορείτε να τα ποτίζετε ελεύθερα την άνοιξη και το καλοκαίρι, που είναι η περίοδος της ανάπτυξης τους. Προσπαθήστε να ποτίζετε νωρίς το πρωί μια φορά την εβδομάδα εάν τα φυτά είναι μέσα σε θερμοκήπιο, συχνότερα εάν είναι σε εξωτερικό χώρο και πιό αραιά εάν τα έχετε μέσα στο σπίτι. Αποφεύγετε το πότισμα κατά την διάρκεια κρύων ή βροχερών ημερών, και αφήνετε τα φυτά να στεγνώσουν ανάμεσα στα ποτίσματα. Ένας καλός κανόνας είναι να ποτίζεται 1 φορά τον μήνα κάθε πρώτη του μήνα για να μην ξεχνάτε να τα ποτίζεται.
Καλό είναι να ποτίζεται αρκετά όταν τα ποτίζεται για αν τους ποτίζεται λίγο θα δημιουργηθούν επιφανειακές ρίζες. Να αποφεύγεται το κατάβρεγμα και το να αφήνεται νερό στα πιατάκια τους. Καλό είναι να βάζεται βότσαλα μεταξύ γλάστρας και πιατάκι. Δεν ποτίζουμε από τον Οκτώβριο μέχρι και τον Μάρτιο όταν βρίσκονται εκτός σπιτιού αλλά στον κήπο. Σημαντικό είναι να ξέρετε πως προτιμά απότιστο παρά συχνά ποτισμένο.
Η γνωστή σε όλους μας tequila (τεκίλα) φτιάχνεται από ένα είδος κάκτου blue agave.