Δευτέρα 28 Μαρτίου 2016

Kι όμως οι τουλίπες δεν προέρχονται από την Ολλανδία!


perierga.gr - Kι όμως οι τουλίπες δεν προέρχονται από την Ολλάνδία!
Ο καθένας νομίζει ότι οι τουλίπες έρχονται από την Ολλανδία. Στην πραγματικότητα όμως είναι ιθαγενή φυτά στην Κεντρική Ασία και την Τουρκία. Τον 16ο αιώνα ήρθαν στην Ολλανδία από την Τουρκία, και γρήγορα έγινε ευρέως γνωστές. Σήμερα οι τουλίπες καλλιεργούνται
στην Ολλανδία σε μεγάλες ποσότητες και εξάγονται σε όλον τον κόσμο, γεγονός που κάνει τους περισσότερους να νομίζουν πως προέρχονται από εκεί. Στην πραγματικότητα πολλές ποικιλίες καλλιεργούνταν ευρέως στην Τουρκία καιρό πριν εμφανιστούν στους ευρωπαϊκούς κήπους. Το βοτανικό όνομα τουλίπα προέρχεται από την τουρκική λέξη “tulbend» ή «σαρίκι», το οποίο μοιάζει με το εν λόγω λουλούδι.
Οι αιώνες ακμής της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας ονομάζονται “αιώνες της τουλίπας” ( Lale Devri). Εκεί ξεκίνησε μια μεγάλη προσπάθεια καλλιέργειας και υβριδισμού και σύμφωνα με τα στοιχεία, η πρώτη “οθωμανική τουλίπα” δημιουργήθηκε την περίοδο του Σουλεϊμάν του Μεγαλοπρεπούς ( 1520-1566) και ονομάστηκε ” Nur-I-Adın” ή “Φως του Παραδείσου”. Σύντομα η τουλίπα άρχισε να διαδραματίζει κύριο λόγο στα παρτέρια των ανακτόρων και διακοσμητικά μοτίβα με το σχήμα της, άρχισαν να εμφανίζονται παντού. Λέγεται ότι οι βοτανολόγοι της Πύλης κατόρθωσαν να δημιουργήσουν πάνω από 1000 διαφορετικά υβρίδια.
Το 1725 η τουλίπα κυριαρχούσε σαν διακοσμητικό μοτίβο παντού, στους τοίχους, στα πλακάκια, στην αρχιτεκτονική, στα ενδύματα και αλλού. Από τις αυλές των ανακτόρων την εποχή αυτή είδαν τις τουλίπες οι Ολλανδοί διπλωμάτες και τους πρόσφερε ως δώρο βολβούς ο σουλτάνος. Από εκεί, ξεκίνησε η καλλιέργειά τ ους στη Ολλανδία.