Παρασκευή 18 Ιανουαρίου 2013

8+1 πολύ «βρομερά» λουλούδια του πλανήτη!

Τα περισσότερα λουλούδια έχουν ευχάριστο άρωμα προκειμένου να προσελκύουν τους επικονιαστές τους για τη γονιμοποίηση. Ωστόσο υπάρχουν και άνθη που βγάζουν μια τρομερή δυσωδία, ικανή να απομακρύνει τον οποιοδήποτε
από κοντά τους. Για να ξέρετε λοιπόν ποια δεν θα… επιλέξετε στο μπουκέτο σας, εκτός και αν αυτό πρόκειται να το προσφέρετε στον χειρότερο εχθρό σας, η λίστα που ακολουθεί είναι διαφωτιστική!

1. Titan Arum, το λουλούδι-πτώμα
Το παρατσούκλι που του δόθηκε τα λέει όλα, καθώς έχει ever τη χειρότερη μυρωδιά στον κόσμο. Μυρίζει σαν νεκρό σώμα σε διαδικασία σήψης και όχι χωρίς λόγο, καθώς επικονιαστές του είναι οι μύγες και τα σκαθάρια που λατρεύουν αυτή τη… σαπίλα.

2. Eastern skunk cabbage
Μυρίζει σαν… ψοφίμι και ευδοκιμεί στα εδάφη των υγροτόπων της Βόρειας Αμερικής, δελεάζοντας τις μύγες που είναι οι βασικοί επικονιαστές του.

3. Rafflesia arnoldii
Αναπτύσσει το μεγαλύτερο λουλούδι στον κόσμο, ενώ μοιράζεται το ίδιο παρατσούκλι με το πρώτο λουλούδι σε αυτή τη λίστα, δηλαδή είναι και αυτό ένα… λουλούδι-πτώμα! Αποτελεί σήμα-κατατεθέν της Ινδονησίας και η μυρωδιά του είναι από τις χειρότερες.

4. Hydnora africana
Μοιάζει στην εμφάνιση με τα… θηλυκά γεννητικά όργανα, ενώ η μυρωδιά του θυμίζει… κόπρανα! Εμφάνιση και μυρωδιά συνθέτουν ένα από τα πλέον παράξενα λουλούδια στον κόσμο, ιθαγενές της νότις Αφρικής.

5. Carob tree – Χαρουπιά
Σίγουρα δεν είναι ένα δέντρο που πρέπει να το αναζητήσετε εάν θέλετε να κάνετε πικνίκ στο δάσος, ειδικά όταν βρίσκεται σε περίοδο ανθοφορίας. Τα άνθη έχουν χαρακτηριστική οσμή σπέρματος!


6. Bulbophyllum phalaenopsis
Οι ορχιδέες είναι γνωστές σε όλο τον κόσμο για τα εντυπωσιακά άνθη τους, ωστόσο το μεγαλύτερο γένος ορχιδέων, το Bulbophyllum, περιλαμβάνει είδη τα λουλούδια των οποίων εκτός του ότι είναι… τριχωτά είναι και δύσοσμα, καθώς μυρίζουν σαν νεκρό ποντίκι!


7. Helicodiceros muscivorus
Το γεγονός ότι οι μύγες βουίζουν συνεχώς γύρω του δεν είναι κάτι τυχαίο. Το βρομερό του άρωμα είναι η αιτία, που θυμίζει κάτι από νεκρό άλογο. Και μιλάμε για αλογόμυγες, βέβαια.


8. Stapelia gigantea
Το εντυπωσιακό αυτό άνθος, που μοιάζει με αστέρι, προκαλεί τα βλέμματα αλλά η μυρωδιά του απομακρύνει και τους πλέον τολμηρούς! Σήψη και εδώ είναι η οσμή που φτάνει στα ρουθούνια, ενώ ενδείκνυται η διατήρησή του εκτός σπιτιού, σε περίπτωση ιδιωτικής καλλιέργειας λόγω των εντυπωσιακών λουλουδιών του.


9. Dracunculus vulgaris
«Βρομερός κρίνος» και «μαύρος δράκος» είναι οι βασικές ονομασίες του φυτού που βλέπετε, το λουλούδι του οποίου μυρίζει ψοφίμι. Το ευτύχημα στην περίπτωση αυτή είναι ότι η άνθισή του διαρκεί μόνο μία μέρα. Ανεκτό, λοιπόν.



ΠΗΓΗ:   http://perierga.gr/2013/01/81-πολύ-βρομερά-λουλούδια-του-πλανήτη/