Τετάρτη 2 Μαΐου 2012

Τι συμβολίζουν τα λουλούδια;


Σειρά πειραμάτων έχουν δείξει ότι τα φυτά έχουν νοημοσύνη...
Τα λουλούδια εκφράζουν συναισθήματα και τα προσφέρουμε ή τα δεχόμαστε σε σημαντικές στιγμές. Κάποιες φορές βέβαια δίνονται και
απλώς για να κάνετε το άλλο σας μισό να χαμογελάσει.

Ροζ τριαντάφυλλο λοιπόν για την αγάπη, κόκκινο για το πάθος, λευκό για την αγνότητα, κίτρινα για τη ζήλια και το φθόνο. Όλα έχουν το νόημά τους.

Το μόνο σίγουρο αλλά ανεξήγητο πάντως φαινόμενο, όπως λένε οι επιστήμονες, είναι ότι και τα λουλούδια αντιλαμβάνονται τις προθέσεις μας.

Σειρά πειραμάτων μάλιστα που έχουν γίνει σε πολλά πανεπιστήμια σε διάφορες χώρες, όπως αναφέρουν τα «Επίκαιρα», έχουν καταδείξει ότι τα φυτά, παρότι δεν διαθέτουν νευρικό σύστημα, έχουν νοημοσύνη.

Γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο, ομάδα ερευνητών στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο έκανε την περίοδο 1971 – 1973 αντίστοιχα πειράματα για να διαπιστώσει αν τα φυτά αντιδρούν στην ανθρώπινη σκέψη, πρόθεση και ενέργεια. Στο Εργαστήριο Αντοχής Υλικών τα μέλη της προσπάθησαν να αναπαράγουν τα περίεργα φαινόμενα και να μετρήσουν με ειδικές συσκευές την ηλεκτρική αντίσταση των φύλλων.

Ένα από τα βασικά μέλη της ομάδας που έκανε τα πειράματα στο εργαστήριο του ΕΜΠ ήταν και ο ομότιμος καθηγητής της Μηχανικής στο Τμήμα Μηχανολόγων και Αεροναυπηγών Μηχανικών του Πανεπιστημίου Πατρών, Στέφανος Παϊπέτης, ο οποίος είπε «Δεν μπαίνει στα επιστημονικά καλούπια αυτή η ιστορία με τα φυτά. Κάναμε τα πειράματα, τα επιβεβαιώσαμε, ξέρουμε ότι πράγματι αισθάνονται, αλλά ποιος μηχανισμός δουλεύει δεν το ξέρουμε. Δηλαδή, είναι αδιανόητο γιατί τα φυτά αντιδρούν και, μάλιστα, με τέτοια ταχύτητα. Με ποιο μηχανισμό;… Κεντρικό νευρικό σύστημα δεν έχουν. Είναι κάποιες άλλες καταστάσεις εντελώς ανεξήγητες», αναφέρει ο καθηγητής.

Οι παρατηρήσεις που έγιναν όσο σωστές κι αν είναι, δεν αποτελούν από μόνες τους επιστήμη. Η παρατήρηση είναι το πρώτο στάδιο της επιστημονικής μεθοδολογίας. Ακολουθεί η επεξεργασία της παρατήρησης, η διατύπωση μιας υπόθεσης και, τελικά, η διατύπωση μιας θεωρίας.

Στην περίπτωση της επίδρασης των ανθρώπων πάνω στα φυτά έχουν γίνει πολλές υποθέσεις που αναφέρονται σε ένα είδος ενέργειας που διαφέρει από τη γνωστή, αλλά οι επιστήμονες ομολογούν ότι δεν είναι σε θέση να αναπτύξουν καμία θεωρία γι’ αυτού του είδους τις αντιδράσεις. «Αυτά τα πράγματα από την άποψη της Φυσικής είναι αδιανόητα και ανεξήγητα στο παρόν στάδιο της Επιστήμης. Βέβαια, δεν μπορούμε να αποκλείσουμε τίποτα για το μέλλον».

ΠΗΓΗ:  http://www.newsbeast.gr/environment/arthro/341994/ti-sumvolizoun-ta-louloudia-/