Εκτός από την ωραία τους γεύση τα βατόμουρα έχουν και θεραπευτικές ιδιότητες. Περιέχουν βασικά μεγάλες ποσότητες της βιταμίνης C καθώς και φυτικές ίνες όπως οι ανθοκυανίνες, οι τανίνες, και η λουτείνη, συνεισφέροντας στη διατήρηση ενός φυσιολογικού βάρους, στη καλή λειτουργία του γαστρεντερικού συστήματος, στη μείωση των επιπέδων της χοληστερίνης, στην όραση και στη καταπολέμηση του καρκίνου των πνευμόνων και του δέρματος. Επίσης τα βατόμουρα περιέχουν φυλλικό οξύ που διευκολύνει πάρα πολύ τις εγκύους γυναίκες και η ρίζα της βατομουριάς που ονομάζεται βιτόρριζα καταπολεμάει τον διαβήτη.
Τα φύλλα της βατομουριάς καταπολεμάνε την αναιμία και τη διάρροια, χρησιμοποιούνται ως αιμοστατικό, και ακόμη διευκολύνουν τη γέννα των εγκύων. Για το σκοπό αυτό συνιστάται ένα φλιτζάνι την ημέρα για διάστημα 6 μέχρι 3 το πολύ μήνες πριν από την ημέρα που θα γεννήσει. Αυτή η θεραπεία θεωρείται ότι συνεισφέρει να γίνεται η διαδικασία της γέννας σχεδόν χωρίς πόνους. Επίσης γίνονται παρασκευάσματα από βατόμουρα για τη καταπολέμηση του πονόλαιμου με γαργάρες. Το σιρόπι από βατόμουρα με χρήση 3 με 4 φορές την ημέρα είναι αποτελεσματικό φάρμακο κατά της δυσεντερίας. Το σιρόπι αυτό γίνεται με το να βραστεί ο χυμός από βατόμουρο προσθέτοντας μία φορά ακόμη ζάχαρη ίση με αυτή που περιέχει από μόνο του το βατόμουρο ώσπου να γίνει σιρόπι. Μετά αυτό το σιρόπι είναι έτοιμο για κατανάλωση. Τέλος τα φύλλα της βατομουριάς σε τσάι βελτιώνουν τη λειτουργία των αδένων και επίσης συντελούν στη διατήρηση του κανονικού βάρους του σώματος.