Δευτέρα 9 Ιανουαρίου 2012

Δεν θα «βαφτίζονται» μόνο στα λατινικά τα νέα είδη φυτών

Θα αποκτούν και αγγλικά ονόματα
Αλλαγή στον τρόπο ονοματοθεσίας φέρνει το 2012 στη Βοτανική καθώς οι επιστήμονες που ασχολούνται με την ταξινόμηση και το «βάφτισμα» των νέων ειδών φυτών, αποφάσισαν να μην δίνουν μόνο λατινικά ονόματα, αλλά και αγγλικά.

Τα λατινικά, μπορεί εδώ και αιώνες να αποτελούν την «επίσημη» γλώσσα των βιολόγων, η όλη, όμως, ταξινομική διαδικασία έχει αποδειχτεί πολύ χρονοβόρα, με συνέπεια να υπάρχουν είδη που εξαφανίζονται από προσώπου γης, πριν καν αποκτήσουν ένα όνομα.

Δεδομένου ότι στη σημερινή εποχή όλο και λιγότεροι επιστήμονες είναι εξοικειωμένοι με τα λατινικά, αργεί υπερβολικά η εξακρίβωση ότι το νέο όνομα είναι επιστημονικά και γραμματικά σωστό, ενώ στη συνέχεια η νέα λατινική ονομασία πρέπει να δημοσιευτεί σε κάποιο καταξιωμένο επιστημονικό περιοδικό.

Το Διεθνές Βοτανικό Συνέδριο αποφάσισε ότι από την αρχή του νέου έτους δεν θα θεωρείται υποχρεωτική η επιστημονική ονοματοθεσία μόνο στα λατινικά και, δεύτερον, η δημοσίευση των νέων ειδών σε online επιστημονικά περιοδικά και βιβλία θα θεωρείται εξίσου αποδεκτή με την έως τώρα υποχρεωτική δημοσίευση σε έντυπα περιοδικά του χώρου των βοτανολόγων.

Η ταξινόμηση των φυτών και γενικότερα των ειδών εγκαινιάστηκε με τη δημοσίευση του έργου «Species Plantarum» που εξέδωσε ο διάσημος Σουηδός επιστήμων Κάρολος Λινναίος το 1753. Η ονομασία κάθε φυτού είναι διπλή, δηλαδή το επίσημο λατινικό όνομά του αποτελείται από το δύο συνθετικά. Με τους νέους κανονισμούς, το διπλό όνομα διατηρείται, αλλά θα μπορεί πλέον να είναι εναλλακτικά είτε στα λατινικά είτε στα αγγλικά.


ΠΗΓΗ:  http://www.newsbeast.gr/environment/arthro/282885/den-tha-vaftizodai-mono-sta-latinika-ta-nea-eidi-futon/