Τρίτη, 15 Νοεμβρίου 2011

Πότε κλαδεύουμε;

Γενικός κανόνας για το πότε κλαδεύουμε δεν υπάρχει. Αυτό έχει να κάνει με το αν είναι φυλλοβόλο το φυτό μας ή αειθαλές αλλά σημαντικό ρόλο παίζουν και οι καιρικές συνθήκες. Επίσης δυστυχώς έτσι όπως είναι οι
καιρικές συνθήκες τα τελευταία χρόνια δεν μπορούμε να πούμε για παράδειγμα τον Γενάρη κλαδεύουμε τις τριανταφυλλιές όπως γινόταν πριν κάποια χρόνια , γιατί μπορεί τον Γενάρη πλέον να ξεκινά ο παγετός ή ακόμα και να έχει τελειώσει ο παγετός σε κάποιες περιοχές. Μάλιστα χιόνια έχουμε δει ακόμα και τον Απρίλιο.
Πάντως αν το φυτό είναι φυλλοβόλο , κλαδεύουμε τον χειμώνα , όταν οι λειτουργίες του φυτού είναι σχεδόν ελάχιστες και αφού έχουν πέσει τα φύλλα. Τα φυτά πάντως που ανθίζουν μέσα στον χειμώνα όπως για παράδειγμα η φορσύθια θα πρέπει να κλαδευτούν μετά την ανθοφορία. Όσον αφορά τα αειθαλή φυτά και τα κωνοφόρα μπορούμε να κλαδέψουμε όλο τον χρόνο αλλά πάντα θα πρέπει να προσέχουμε να μην κλαδεύουμε όταν είναι ακραίες οι καιρικές συνθήκες (ή πολύ κρύο ή πολύ ζέστη). Μια σημαντική συμβουλή είναι όταν κλαδεύουμε να μην κόβουμε κάθετα τον βλαστό αλλά λοξά (πλάγια).