Πέμπτη 15 Σεπτεμβρίου 2011

Νόστιμο είδος πολυτελείας ... από το real.gr

Ιδιαίτερα επικερδής ως επένδυση, χαρακτηρίζεται η καλλιέργεια της τρούφας στη χώρα μας, ακόμα και έπειτα από σημαντική μείωση εσόδων ή και αύξηση των δαπανών, όπως προκύπτει από έρευνα αγοράς που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο διδακτορικής διατριβής, με θέμα: «Τρούφα: Έρευνα αγοράς, δυνατότητες και προοπτικές προώθησής της στην Ελλάδα».

Οι τρούφες είναι είδος μανιταριού, που ανήκει στην κατηγορία των εξειδικευμένων και πολυτελών τροφίμων, καθώς διαθέτουν ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, όπως μοναδική γεύση, ξεχωριστό άρωμα, ξεχωριστό τρόπο παραγωγής και υψηλή τιμή (μέση τιμή παραγωγού 600 δολάρια το κιλό).

Η οικονομική αξιολόγηση της επένδυσης έδειξε ότι η καθαρή παρούσα αξία διαμορφώνεται στα 90.038 ευρώ /στρέμμα (για 30 έτη), η ετήσια ισοδύναμη αξία ανέρχεται στα 7.344 ευρώ/στρέμμα, η αναλογία οφέλους/κόστους στα 2,99 και το εσωτερικό επιτόκιο, που αποτυπώνει και την πραγματική απόδοση της επένδυσης, στο 35,77%, έναντι 7,12% του κόστους δανεισμού των χρημάτων. Στην έρευνα προσδιορίζεται επίσης και η μέση τιμή παραγωγού, στα 600 δολάρια το κιλό.

Η διδακτορική διατριβή εκπονήθηκε στο Εργαστήριο Δασικής Οικονομικής της Σχολής Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος του ΑΠΘ.

ΠΗΓΗ:  http://www.real.gr/DefaultArthro.aspx?page=arthro&id=92794&catID=5