Τετάρτη 21 Σεπτεμβρίου 2011

Η Θεσσαλονίκη γεμίζει πάρκα ... από το newsbeast.gr

Οι εργασίες έχουν ήδη ξεκινήσει
Μια αμμουδιά, ένας ελαιώνας, συντριβάνια, αγάλματα και 7.500 δέντρα και θάμνοι θα «ξεφυτρώσουν» σύντομα στο παραλιακό μέτωπο της Θεσσαλονίκης.

Όλα αυτά αποτελούν ορισμένα μόνο εντυπωσιακά στοιχεία των οχτώ νέων θεματικών πάρκων, οι εργασίες για την κατασκευή των οποίων έχουν ήδη ξεκινήσει, σε μια διαδρομή τριών χιλιομέτρων, από τον Ιστιοπλοϊκό Όμιλο έως και το Βασιλικό Θέατρο.

Τα οχτώ νέα πάρκα θα έρθουν να συμπληρώσουν το παζλ και ν’ αλλάξουν ριζικά την εικόνα της παραλίας. Ήδη, τα πρώτα πέντε θεματικά πάρκα που έχουν παραδοθεί, από το Μέγαρο Μουσικής έως τον Ιστιοπλοϊκό Όμιλο, κλέβουν τις εντυπώσεις και καθημερινά εκατοντάδες περιπατητές και ποδηλάτες απολαμβάνουν ώρες ηρεμίας και χαλάρωσης.

Η Θεσσαλονίκη φιλοδοξεί να αποκτήσει μια από τις ωραιότερες παραλίες και σ’ αυτό θα συμβάλουν τα έργα που πραγματοποιούνται αυτό το διάστημα κι έχουν ενταχθεί στο ΕΣΠΑ.

Στο άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου θα κατασκευαστεί ο Κήπος του Αλέξανδρου κι εκεί θα τοποθετηθούν δύο σειρές από σιντριβάνια, παγκάκια, διάδρομος για τυφλούς και ράμπα για ανθρώπους με ειδικές ανάγκες. Λίγο πιο κάτω, θα βρίσκεται ο Κήπος του Απογευματινού Ήλιου, όπου ένας τεχνητός λόφος με δέντρα θα δίνει τη δυνατότητα στους κατοίκους και τους επισκέπτες να απολαμβάνουν τη θέα του Θερμαϊκού.

Σειρά θα έχει ο Κήπος της Αμμουδιάς, όπου θα σχηματιστεί μια μικρή παραλία από άμμο, στην οποία τα παιδιά θα μπορούν να παίζουν και να νομίζουν ότι είναι ακόμα καλοκαίρι!

Θα ακολουθούν ο Κήπος του Ίσκιου, ένας πεζόδρομος με δέντρα, ο Κήπος των Εποχών, όπου θα φτιαχτεί ένα υπαίθριο αμφιθέατρο με φυσική βλάστηση του ελληνικού τοπίου και ο Κήπος του Οδυσσέα Φωκά, ένας μεγάλος παιδότοπος με νέες κατασκευές και παιχνίδια.

Τα δύο τελευταία πάρκα, που θα συνθέτουν το ανανεωμένο προφίλ της παραλίας, θα είναι ο Κήπος της Μεσογείου, που θα θυμίζει ένα τυπικό αιγαιοπελαγίτικο τοπίο, με ελαιώνες με μικρές και μεγάλες ελιές και ο Κήπος των Γλυπτών, όπου στην ουσία πρόκειται για ένα «πράσινο δωμάτιο τέχνης», με κατάλληλη διαμόρφωση για την υποδοχή σύγχρονων γλυπτών μεγάλου μεγέθους.

ΠΗΓΗ:  http://www.newsbeast.gr/environment/arthro/232555/i-thessaloniki-gemizei-parka/