Δευτέρα 19 Σεπτεμβρίου 2011

Φυτά κατάλληλα για σχολεία

Από μικροί ακούμε πως το μέλλον της φύσης μας είναι τα μικρά παιδιά. Για αυτό και εμείς θα πρέπει να τους δείχνουμε τι έχει αξία στη ζωή και τι πρέπει να κάνουμε για να ζούμε όλοι μας σε ένα καλύτερο περιβάλλον. Έτσι θα πρέπει να τους δώσουμε την ευθύνη κάποιου φυτού να το
φροντίζουν αλλά παράλληλα να του εξηγήσουμε για ποιον λόγο θα πρέπει να το φροντίζουν και σε τι οφελεί και σε εμάς τους ανθρώπους. Αυτό μπορεί να ξεκινήσει από το σχολείο. Υπάρχουν φυτά τα οποία έχουν ελάχιστες απαιτήσεις σε περιποίηση και νερό. Φυτά τα οποία έχουν ελάχιστες απαιτήσεις είναι ο πόθος, η δράκαινα, ο κισσός, η καλαγχόη, η ζάμια , το επίφυλλο και γενικά τα παχύφυτα. Επίσης σημαντικό είναι για να τους δώσουμε πιο πολύ ενδιαφέρον είναι να παρακολουθήσουν όλη την πορεία του φυτού από τον σπόρο που θα βλαστήσει , που στην συνέχεια θα βγάλει φύλλα και θα μεγαλώσει και θα βγάλει και καρπό. Ένα καλό παράδειγμα είναι οι φακές στο βαμβάκι ή κάποιο φυτό από σπόρο όπως ο κατιφές αλλά να φυτευθεί σε γυαλί ώστε να φαίνεται το χώμα και η πορεία που κάνει η ρίζα. Οι βολβοί είναι επίσης ένας ωραίος τρόπος να παρακολουθήσουν τα φυτά την ανάπτυξη των φυτών όπως η τουλίπα.
Ακόμα και έναν βλαστό από πόθο αν κόψουμε με λίγα φύλλα και τον βάλουμε σε ποτήρι με νερό θα δούμε πως βγαίνουν οι ρίζες του φυτού. Δώστε στα παιδιά το κίνητρο να αγαπήσουν τα λουλούδια. Ένα ακόμα σημαντικό όφελος που θα έχουμε από τα φυτά που βρίσκονται μέσα στις σχολικές αίθουσες είναι η πιο καθαρή ατμόσφαιρα που θα έχουμε μέσα στην αίθουσα από το φιλτράρισμα που κάνουν τα φυτά στον αέρα.