Κυριακή 31 Ιουλίου 2011

Φυτά προσελκύουν νυχτερίδες με «ηχοακουστικούς φάρους»

Ένα τροπικό φυτό που επικονιάζεται από νυχτερίδες έχει αναπτύξει φύλλα σε σχήμα δορυφορικών πιάτων, προκειμένου να γίνεται εύκολα αντιληπτό από το σύστημα ηχοεντοπισμού των ιπτάμενων τρωκτικών.

Τα περισσότερα σημερινά φυτά επικονιάζονται από έντομα ή πτηνά και έχουν άνθη με έντονα χρώματα και σχήματα για να τα προσελκύσουν.

Αυτή είναι η πρώτη φορά που οι βιολόγοι εντοπίζουν ένα φυτό που έχει εξελιχθεί ώστε να προσελκύει τους επικονιαστές με την ακουστική συμπεριφορά του.

Τα φύλλα του αναρριχητικού φυτού Marcgravia evenia, το οποίο απαντάται στα τροπικά υγρά δάση της Καραϊβικής, έχει φύλλα σε σχήμα πιάτου, τα οποία ανακλούν περισσότερο τα ηχητικά σήματα που χρησιμοποιούν οι νυχτερίδες για να βρίσκουν το δρόμο τους.

«Αυτό που βρήκαμε είναι ένα ηχοακουστικό αντίστοιχο των χρωματιστών λουλουδιών. Έχουμε ένα σχήμα που δημιουργεί μια ηχώ, δηλαδή έναν "ηχοακουστικό φάρο"» ανέφερε ο Μαρκ Χόλντεριντ του Πανεπιστημίου του Μπρίστολ, μέλος της ερευνητικής ομάδας που υπογράφει την ανακάλυψη στο περιοδικό Science.

Οι Βρετανοί και Γερμανοί ερευνητές εξέτασαν πόσο γρήγορα έβρισκε μια ταΐστρα ένα είδος νυχτερίδας που τρέφεται με νέκταρ (Glossophaga soricina). Τα πειράματα σε ένα σκοτεινό δωμάτιο έδειξαν ότι τα τρωκτικά εντόπιζαν το στόχο δύο φορές ταχύτερα όταν είχαν τοποθετηθεί δίπλα του φύλλα του τροπικού φυτού.

«Τώρα πια γνωρίζουμε ότι οι ακουστικές ενδείξεις είναι σημαντικές για την επικονίαση», σχολίασε ο Δρ Χόλντεριν.

ΠΗΓΗ: http://www.ecofinder.gr/news/ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ/1/Φυτά_προσελκύουν_νυχτερίδες_με_ηχοακουστικούς_φάρους