H διαμόρφωση ενός μικρού χώρου είτε εσωτερικού είτε εξωτερικού απαιτεί πάντα προσοχή στον σχεδιασμό ,για αυτό θα πρέπει να ακολουθούμε βασικές αρχές ώστε να φαίνεται μεγαλύτερος ο χώρος.
· Σωστή επιλογή φυτών . Aυτός είναι ένας κανόνας που ακολουθείται σε όλες τις περιπτώσεις κατασκευής πρασίνου, όμως σε αυτήν την περίπτωση μας ενδιαφέρει ισάξια με τα υπόλοιπα κριτήρια (προσανατολισμός, έδαφος, φως, κλίμα, περιοχή..) και το μέγεθος του φυτού. Σε μικρούς κήπους επιλέγουμε μικρού έως μεσαίου μεγέθους θάμνους και δένδρα .
· Φύτευση, εάν ακολουθεί καμπύλη γραμμή και όχι ευθεία τότε δημιουργούνται εκπλήξεις κατά την πορεία του επισκέπτη και το σημαντικότερο είναι ότι δεν φαίνεται η έκταση του κήπου εξ αρχής, με το που διασχίζεις το μονοπάτι .
· Επίπεδα , πάντα δίνουν την αίσθηση του μεγαλύτερου χώρου. Δημιουργώντας ομοιόμορφες υψομετρικές διαφορές, αρχικά έχετε την ευκολία να δημιουργήσετε δωμάτια αλλά και να οριοθετήσετε τους χώρους σας χωρίς τον κίνδυνο της επέκτασης.
· Επιλέγοντας χρώματα , ένα θελήσετε να βάψετε κάτι , η καλύτερη επιλογή είναι τα ανοιχτά χρώματα ,αποφύγετε τα έντονα και μουντά.
· Σε περίπτωση που έχετε μέσα στον κήπο σας ένα μεγάλο αντιαισθητικό τοίχο (σύνηθες σε αστικούς κήπους) , μπορείτε να τον αντιμετωπίσετε σαν πλεονέκτημα.
Σας εξασφαλίζει την δημιουργία μιας ωραιότατης ψευδαίσθησης. Μπορείτε να δώσετε βάθος και προοπτική στον χώρο σας με την σωστή τοιχογραφία ή μια σύνθεση από νερό και καθρέφτη.
Δημιουργώντας ένα ευχάριστο χώρο έστω και σε λίγα τετραγωνικά βελτιώνουμε την ποιοτήτα ζώης μας και την καθημερινότητά μας.
Σας εύχομαι καλη επιτυχία!!!
Ζούβελου Κατερίνα -Χριστίνα
Τ.Γεωπόνος
Ανθοκόμος – Αρχιτέκτονας Τοπίου