Πέμπτη 19 Μαΐου 2011

Πως ο κήπος σας βοηθάει στην πώληση του ακινήτου σας

Η πρώτη εικόνα του σπιτιού σας  είναι  σημαντικός παράγοντας  για έναν υποψήφιο αγοραστή . Η εικόνα του ακινήτου και η τιμή του  δεν καθορίζεται μόνο από το οίκημα αλλά και τον περιβάλλοντα χώρο. Ένας  ωραία κατασκευασμένος αλλά και  καλοδιατηρημένος κήπος μπορεί να αυξήσει την αξία του σπιτιού σας.

Ιδανικά ο κατάλληλος χρόνος για να ξεκινήσετε την προετοιμασία καθαρίσματος του κήπου σας  είναι περίπου  ένας μήνας πριν αποφασίσετε να δείξετε το σπίτι σας. Με αυτόν τον τρόπο θα έχετε αρκετό καιρό για προετοιμάσετε τα πάντα  και να είναι έτοιμα  εκ των προτέρων ώστε να μην δοθεί η εντύπωση της τελευταίας στιγμής.
Ακολουθήστε αυτές τις συμβουλές για να πουληθεί πιο γρήγορα το σπίτι σας.
φροντίστε τα φυτοδοχεία σας, τοποθετείστε στα σημεία εισόδου από όπου θα περάσουν οι αγοραστές  εντυπωσιακά φυτά , ώστε να δημιουργηθεί ευχάριστη ατμόσφαιρα. Φρεσκάρετε το έδαφος.  Τίποτα δεν  αναδεικνύει  τον κήπο όσο το  καθαρό και προσεγμένο έδαφος,  έτσι  σε όλα τα παρτέρια ή όπου υπάρχει  χώμα προσθέστε   ένα στρώμα φρέσκου χώματος ή ακόμα καλυτέρα είναι η τοποθέτηση ειδικού υποστρώματος όπως  φλοιός δένδρων  , ή wood-chips. Άλλη μια εναλλακτική είναι η επιλογή του βότσαλου  και  της ψηφίδας .
Βάλτε χρώμα. Επιλέγοντας φυτά με χρώμα το  τοπίο απόκτα  ενδιαφέρον και ζωντάνια. Τοποθετώντας   εποχιακά φυτά στα παρτέρια σας , στις γλάστρες, ή ακόμα   δημιουργώντας χρωματικές κηλίδες μέσα στον κήπο σας,  έχετε μια  άμεση και ανέξοδη λύση. Μπορείτε να επιλέξετε μεταξύ της ποικιλίας ή της μονοχρωμίας, ότι ταιριάζει στην εμφάνιση του σπιτιού σας.
Σχηματοποιήστε τα ασύμμετρα δέντρα και θάμνους. Ανεξαρτήτως εποχής είναι ευκαιρία να κλαδέψετε τα νεκρά κλαδιά , ώστε να φανεί ο κήπος περιποιημένος.  Περιποιηθείτε τα παρτέρια με τα πολυετή και μονοετή φυτά σας. Αν  κάποιο από αυτά είναι  σε άσχημη κατάσταση και πρέπει να  αφαιρεθεί ή  να αντικατασταθεί  , θα πρέπει να επιλέξετε νέο φυτό με τις ίδιες αναλογίες και καλλιεργητικές φροντίδες.
 Αυτή είναι  η καλύτερη χρονική στιγμή για να αφαιρέσετε οποιοδήποτε φυτό  έχετε προγραμματίσει να  πάρετε μαζί σας στο νέο σας σπίτι ,διαφορετικά θα πρέπει να ενημερώσετε  εξ αρχής τον υποψήφιο αγοραστή για αυτή την κίνηση σας.
Καθαρίστε τις κατασκευές με υδάτινα στοιχεία , λίμνες, κρήνες, σιντριβάνια..ένα τέτοιο χαρακτηριστικό στοιχείο μέσα στον κήπο σας , αν δεν έχει συντηρηθεί όπως πρέπει ώστε να μην υπάρχουν άλγη και να φαίνεται το νερό πεντακάθαρο θα λειτουργήσει αρνητικά  προς τους υποψήφιους αγοραστές. Για αυτό  θα πρέπει να καθαρίσετε και να ξύσετε όλες τις επιφάνειες και αν  χρειαστεί να φρεσκάρετε τα παλιά χρώματα.
Σε περίπτωση όπου έχετε εγκαταστήσει  σύστημα άρδευσης  και έχετε επισημάνει   τυχών πρόβλημα, θα πρέπει να το επισκευάσετε ανεξαρτήτους κόστους . Διαφορετικά αφήνετε το πλεονέκτημα στον υποψήφιο αγοραστή να θέσει το θέμα της δαπάνης επισκευής του . Επίσης μπορείτε να τον ενημερώσετε για το πρόγραμμα ποτίσματος που ακολουθείτε συμφώνα με τις απαιτήσεις των φυτών σας.    
 Και τέλος εάν γνωρίζετε εκ των προτέρων για προγραμματισμένο ραντεβού με τον υποψήφιο αγοραστή μπορείτε να  ποτίσετε περίπου μισή ώρα νωρίτερα ώστε  τα φυτά και η συνολική εικόνα του   κήπου σας να είναι πιο ζωντανή και με πιο ζωηρά χρώματα.
Ελπίζω ακολουθώντας  ότι από τα παραπάνω  αρμόζει σύμφωνα με την περίπτωση σας να έχετε  τα επιθυμητά αποτελέσματα που προσδοκάτε .

Ζούβελου Κατερίνα - Χριστίνα
Τ. Γεωπόνος
Ανθοκόμος - Αρχιτέκτονας Τοπίου