Τετάρτη 19 Ιανουαρίου 2011

Περλίτης

     Ο περλίτης είναι άμορφο ηφαιστειακό γυαλί με σχετικά υψηλή περιεκτικότητα σε νερό. Βρίσκεται στη φύση και έχει την ασυνήθιστη ιδιότητα να διογκώνεται όταν βρεθεί σε αρκετά υψηλή θερμοκρασία. Όταν φτάσει τους 650-900 °C ο περλίτης μαλακώνει και το νερό, το οποίο είναι παγιδευμένο στην δομή του, διαφεύγει και αυτό δημιουργεί τη διόγκωση του υλικού από 7 έως 15 φορές. Η περιεκτικότητα του σε αέρα όταν συγκρατεί τη μέγιστη ποσότητα νερού είναι 56%. Είναι εντελώς απαλλαγμένος ασθενειών και σπόρων ζιζανίων ενω είναι και σταθεροποιητής της θερμοκρασίας. Είναι χημικά αδρανής και έχει ουδέτερο pH (6,5-7,5).
Δεν σαπίζει, ούτε λιώνει και έτσι έχει απεριόριστη διάρκεια ζωής.
Ο διογκωμένος περλίτης έχει εκτυφλωτικό λευκό χρώμα. Σε αγροτικές εφαρμογές κάνει τα φυτοχώματα πιο χαλαρά, επιτρέποντας την είσοδο του αέρα, ενώ έχει αρκετά καλή κατακράτηση νερού. Είναι ιδανικό μέσο για υδροπονικές καλλιέργειες. Οι κυριότερες χώρες παραγωγής είναι η Ελλάδα, η Κίνα, οι ΗΠΑ, η Τουρκία και η Ιαπωνία. Η Ελλάδα είναι πρώτη σε παραγωγή στον κόσμο και η περιοχές στην Ελλάδα είναι η Μήλος και το νησί Γυαλί ανάμεσα στην Κω και την Νίσυρο.
Επομένως με λίγα λόγια ο περλίτης κάνει καλό στα φυτά μας γιατί αφήνει το χώμα να αερίζεται, το κάνει αφράτο αφού δεν αφήνει την στερεοποίηση του χώματος αλλά και να συγκρατεί νερό ταυτόχρονα και να το απελευθερώνει σιγά σιγά. Καλό είναι επίσης εκτός από το να κάνετε μίγμα χώματος και περλίτη καλό είναι και στον πάτο της γλάστρας να βάζετε μια στρώση 5εκατοστών σκέτου περλίτη.
Στο μίγμα καλό είναι να μπαίνει 1 ποσότητα περλίτη 2 ποσότητες χώμα , αν και δεν είναι απόλυτο ανάλογα το φυτό αλλάζει η αναλογία. Στους κάκτους βοηθά πολύ στο να μην σαπίζουν. 

Πηγή: http://www.bioprasino.gr/el/97/?w=6xoper
           http://el.wikipedia.org/wiki/Περλίτης