Τρίτη, 30 Νοεμβρίου 2010

Λεβάντα Levanta

Η λεβάντα είναι αρωματικός θάμνος που φτάνει σε ύψος το 1 μέτρο περίπου. Αγαπά την ζέστη και τα ηλιόλουστα σημεία. Δεν αγαπά τα εδάφη που δεν έχουν καλή στράγγιση. Τα φύλλα του είναι γκρίζα αν και υπάρχουν και ποικιλίες με πράσινα φύλλα. Βγάζει μωβ λουλούδια τον Απρίλιο-Μαϊο μέχρι και τέλη Ιουλίου. Τα λουλούδια του καλό είναι να τα κρατάτε και να τα βάζετε στην ντουλάπα σας αφού απομακρύνει τον σκόρο. Επίσης είναι και θεραπευτικό βότανο με καλή δράση στους πόνους των δοντιών.

Ορχιδέα Paphiopedilium

H ορχιδέα paphiopedilium είναι μια ορχιδέα η οποία διαφέρει από τις υπόλοιπες ως προς το πότισμα. Ενώ όλες οι ορχιδέες δεν θέλουν μόνιμα υγρασία και πρέπει να στεγνώνουν οι ρίζες αντίθετα οι paphiopedilium χρειάζονται μόνιμα υγρασία στην ρίζα τους. Ιδιαίτερα όμορφα είναι και τα λουλούδια της με περίεργους χρωματισμούς.

Ορχιδέα σιμπίντιουμ cymbidium

 Η ορχιδέα σιμπίντιουμ είναι μια ορχιδέα της ανατολικής ασίας όπου την βρίσκουμε ακόμα και στην Σάμο. Είναι μια απο τις πιο όμορφες ορχιδέες αρκετά ανθεκτικές ακόμα και σε εξωτερικούς χώρους σε περιοχές που δεν κάνουν παγετό τον χειμώνα. Χρειάζεται κάθε 3 μέρες πότισμα περίπου τους θερμούς μήνες και κάθε εβδομάδα τον χειμώνα. Προσοχή θέλει όταν αλλάζουμε γλάστρα. Θέλει ένα μίγμα χώματος τύρφης, περλίτη αλλά και φλοιού πεύκου. Εδώ είναι και η διαφορά της με την φαλαίνοψις αφού η φαλαίνοψις θέλει σχεδόν 100% φλοιό πεύκου. Κάθε δεύτερο πότισμα καλό είναι να βάζουμε ένα υγρό λίπασμα ανθοφορίας.

Τεράριουμ terrarium

Το τεράριουμ είναι μια όμορφη ιδιαίτερη πρόταση για δώρο ή ακόμα και για το δικό μας σαλόνι. Μέσα στο γυάλινο περιβάλλον δημιουργείται ένα φυσικό θα λέγαμε περιβάλλον όπως ακριβώς γίνεται στην φύση. Του δίνουμε την πρώτη φορά λίγο νερό και μετά γίνεται ανακύκλωση του νερού μέσα στην γυάλα. Βέβαια μια φορά περίπου τον μήνα προσθέτουμε ελάχιστο νερό. Αν θα προσπαθήσετε να φτιάξετε μόνοι σας σημαντικό είναι να μην βάλετε χώμα περισσότερο από το 1/5 της γυάλας. Να προτιμάτε φυτά για εσωτερικό χώρο , μικρόφυτα καλύτερα και να προτιμάτε να έχουν τις ίδιες απαιτήσεις. Πολύ καλά μέσα στο τεράριουμ ζούνε πολλά είδη φτέρης αλλά και φυλλώδη εσωτερικού χώρου όπως ο πόθος, το σπαθίφυλλο,  το συγκόνιο, ο κισσός αλλά και πολλά άλλα.

Διχόνδρα Dichondra Τριφύλλι

 Η Διχόνδρα (τριφύλλι) είναι ένας χλοοτάπητας που τα τελευταία χρόνια κερδίζει συνεχώς έδαφος. Είναι πραγματικά μια πολύ καλή λύση για αυτούς που δεν έχουν την διάθεση να κουρέβουν συχνά τον χλοοτάπητα. Σημαντικό είναι να ξέρετε πως το τριφύλλι δεν δέχεται πολλά πατήματα όπως το γκαζόν. Λόγω της πλατιάς του επιφάνειας σπάει εύκολα. Άρα είναι ένας τάπητας για διακοσμητική χρήση περισσότερο. Έτσι αν έχετε παιδιά που παίζουν συχνά στον κήπο καλύτερα θα ήταν να βάλετε γκαζόν. Σίγουρα όμως είναι πιο ανθεκτικό στην σκιά από το γκαζόν. Το καλοκαίρι χρειάζεται καθημερινό πότισμα και λίπανση άνοιξη - φθινόπωρο. Επίσης η διχόνδρα δεν αντέχει τον παγετό της βόρειας ελλάδας.

Δευτέρα, 29 Νοεμβρίου 2010

Χειμώνας και αυτόματο πότισμα

Τον χειμώνα καλό είναι να κλείνουμε το αυτόματο πότισμα σε περιοχές με παγετό γιατί σε περίπτωση που μείνει νερό μέσα στο σωλήνα ή τον προγραμματιστή μπορεί να δημιουργήσει ρωγμές. Σε περίπτωση μάλιστα που έχουμε προγραμματιστή μπαταρίας σε εξωτερικό χώρο καλό είναι να τον αποσυνδέσουμε από την βρύση και να τον βάλουμε κάπου μέσα στο σπίτι μέχρι την άνοιξη. Στην νότια ελλάδα όμως όπου το κρύο δεν είναι έντονο και οι βροχοπτώσεις δεν είναι συχνές καλό είναι να μην τον κλείνουμε και να του βάζουμε ένα πρόγραμμα 1 φορά περίπου την εβδομάδα ανάλογα βέβαια τα φυτά που έχουμε.

Πανσές Βιόλα

Ο πανσές ή αλλιώς βιόλα είναι ένα από τα πιο όμορφα ανθοφόρα φυτά. Καλύτερη εποχή φύτευσης είναι το φθινόπωρο και η άνοιξη. Το καλοκαίρι δεν αντέχει καλά πάνω από τους 30 βαθμούς με αποτέλεσμα να αρχίζει να μεγαλώνει πολύ σε πρασινάδα και να μην κάνει πολλά λουλούδια. ¨Ενα καλό υγρό λίπασμα για ανθοφόρα φυτά θα βοηθήσει στην παραγωγή πολλών λουλουδιών. Είναι ένα φυτό το οποίο μπορείτε να βρείτε σε πάρα πολλά χρώματα. Ένα από τα πιο διαδεδομένα είναι το κίτρινο , το λευκό και το μωβ. Χρειάζεται αρκετό νερό αλλά με καλή στράγγιση.

Τετάρτη, 24 Νοεμβρίου 2010

Κρότωνας

Ο κρότωνας είναι ένα από τα πιο όμορφα και εντυπωσιακά φυτά εσωτερικού χώρου , χάρη του φυλλώματος. Δυστυχώς είναι λίγο δύσκολο φυτό με πολλές απαιτήσεις. Για να κρατά όμορφα και έντονα κοκκινοκίτρινα τα φύλλα του χρειάζεται αρκετά φωτεινό σημείο με έμμεσο ηλιακό φωτισμό. Επίσης χρειάζεται αρκετά υψηλή ατμοσφαιρική υγρασία. Λίπασμα κάθε δεύτερο πότισμα. Πότισμα χρειάζεται κάθε 8 - 10 μέρες. Καλό είναι να μην αλλάζουμε συχνά γλάστρα γιατί θα πρέπει να αναπτυχθεί η ρίζα καλά σε κάθε γλάστρα. Επίσης προτιμά μια σταθερή θερμοκρασία γύρω στους 20 βαθμούς κελσίου και για αυτό δεν προτιμά τους εξωτερικούς χώρους.

Αγλαόνημα

To αγλαόνημα θέλει αρκετό φως αλλά σε καμία περίπτωση απευθείας οι ακτίνες του ήλιου γιατί θα δημιουργίσει αμέσως έγκαυμα. Ποτίζουμε ανάλογα τον χώρο περίπου κάθε 25-30 μέρες. Ποτίζουμε αρκετά όταν ποτίζουμε αλλά σε περίπτωση που υπάρχει πιατάκι να το αδειάζουμε αμέσως.

Διφενμπάχια Dieffenbachia

Η διφενμπάχια είναι ένα πολύ όμορφο φυτό χάρη του όμορφου και πλούσιου φυλλώματός του. Θέλει αρκετό φως αλλά σε καμία περίπτωση απευθείας οι ακτίνες του ήλιου γιατί θα δημιουργίσει αμέσως έγκαυμα. Ποτίζουμε ανάλογα τον χώρο περίπου κάθε 25-30 μέρες. Ποτίζουμε αρκετά όταν ποτίζουμε αλλά σε περίπτωση που υπάρχει πιατάκι να το αδειάζουμε αμέσως. Είναι από τα φυτά που δεν αγαπά το λίπασμα. Μια φορά την άνοιξη υγρό λίπασμα και μια φορά το φθινόπωρο φθάνει. Επίσης να απομακρύνουμε τα κίτρινα φύλλα.

Δράκαινα μαρτζινάτα Dracena Marginata

Η δράκαινα μαρτζινάτα είναι μια από τις πιο διαδεδομένες δράκαινες. Είναι αρκετά ανθεκτική και το μόνο που χρειάζεται είναι 1 φορά τον μήνα πότισμα. Σε καμία περίπτωση να μην υπάρχει πιατάκι που κρατά το νερό γιατί θα σαπίσει πολύ εύκολα. Το μόνο που κάνει συνήθως η δράκαινα είναι ότι στις άκρες των φύλλων του ξεραίνεται και αυτό οφείλεται στην έλειψη ατμοσφαιρικής υγρασίας. Θα την βοηθούσατε αν ψεκάζατε τα φύλλα της με νερό. Αντέχει και σε εξωτερικούς χώρους σε σκιά αλλά τον χειμώνα σε περίοδο παγετού είναι πολύ πιθανό να την χάσουμε.

Κόκκινο σκαθάρι "η καταστροφή του φοίνικα"

Η εικόνα τα λέει όλα. Δυστυχώς το κόκκινο σκαθάρι μας έχει κάνει να βλέπουμε αυτή την εικόνα συνεχώς σε πολλά σημεία της ελλάδας. Το ίδιο φαινόμενο αντιμετωπίζουν και νότιες περιοχές της ιταλίας. 100% αντιμετώπιση δεν υπάρχει. Το μόνο που γίνεται πλέον είναι προοληπτικοί ψεκασμοί αλλά χωρίς σημαντικά αποτελέσματα. Σε περίπτωση προβλήματος το καλύτερο που μπορεί να γίνει είναι η καύση του φοίνικα ή θαψιμο τουλάχιστον 2 μέτρα κάτω από την γη. Εκτός βέβαια από την άσχημη εικόνα και κατάσταση είναι και τα πολλά έξοδα που έχει ο ψεκασμός του φοίνικα αλλά και το κόψιμό του αφού χρειάζεται συνήθως γερανός κτλ.

Πόσο συχνά θα ποτίζω τον χειμώνα;

Πόσο συχνά θα ποτίζω τον χειμώνα; Είναι μια δύσκολη ερώτηση για να απαντηθεί γιατί πλέον τα φυτά που μπορεί να έχουμε στον κήπο ή το μπαλκόνι μας θα έχουν σίγουρα διαφορετικές απαιτήσεις. Γενικά εάν δεν είναι βροχερός και κρύος ο καιρός κάθε 4-5 μέρες ανάλογα το φυτό χρειάζονται πότισμα. Στην νότια ελλάδα συνήθως ακόμα και τον χειμώνα δεν έχουμε πολλές βροχοπτώσεις αλλά ούτε και πολύ κρυο. Επομένως καλό θα είναι να ποτίζουμε σε αντίθεση με την βόρεια ελλάδα όπου έχουμε έντονο κρυο και συχνές βροχοπτώσεις καλό είναι να σταματάμε σχεδόν εντελώς το πότισμα. Καλό είναι όμως γιατί όπως είπαμε οι απαιτήσεις κάθε φυτού είναι διαφορετικές να ρωτάμε τον γεωπόνο κάθε φορά που αγοράζουμε ένα φυτό τι απαιτήσεις έχει ανάλογα με την περιοχή που βρίσκεστε. Αλλιώς θα ποτίσουμε μια καμέλια στην βόρεια ελλάδα και αλλιώς στην Κρήτη κατά την διάρκεια του χειμώνα.

Τρίτη, 23 Νοεμβρίου 2010

Καλαθέα κροκάτα

Η καλαθέα κροκάτα είναι ένα από τα πιο όμορφα φυτά εσωτερικού χώρου με πανέμορφα πορτοκαλί λουλούδια. Χρειάζεται πότισμα 1 φορά την εβδομάδα και κάθε δεύτερο πότισμα να προσθέτουμε και υγρό λίπασμα ανθοφορίας. Γενικά είναι ένα πολύ εύκολο φυτό.

Αλστρομέρια

Η Αλστρομέρια είναι ένα πανέμορφο φυτό των άλπεων το οποίο το βρίσκουμε κυρίως σαν κομμένο λουλούδι για το βάζο μας στην χώρα μας αλλά και σαν γλαστρικό για εξωτερικούς χώρους. Μπορούμε να το φυτέψουμε και στο χώμα αλλά όχι σε σημεία που θα δέχεται τις καλοκαιρινές μεσημεριανές ακτίνες του ηλίου. Επίσης δεν θα πρέπει να στεγνώνει ποτέ το χώμα του από νερό αλλά καλό θα ήταν να υπάρχει καλή στράγγιση. Τον χειμώνα από το πολύ κρυο μπορεί να εξαφανιστεί εντελός αλλά την άνοιξη θα εμφανιστεί ξανά.

Δευτέρα, 22 Νοεμβρίου 2010

Προσοχή στα φυτά δίπλα σε παράθυρο

Προσοχή στα φυτά εσωτερικού χώρου που υπάρχουν δίπλα στο παράθυρο. Δεν θα πρέπει κατά την διάρκεια του χειμώνα που η εξωτερική θερμοκρασία είναι αρκετά χαμηλή να ακουμπάνε τα φύλλα του φυτού στα παγωμένα τζάμια. Υπάρχει περίπτωση να πάθει ζημιά όλο το φυτό.

Πόθος

Ο πόθος είναι ίσως το πιο εύκολο φυτό που υπάρχει. Θα λέγαμε πως είναι το φυτό του τεμπέλη αφού λίγο νερό μια φορά στις 15-20 μέρες είναι εντάξει. Και αν επιλέξετε μια αυτοποτιζόμενη γλάστρα που θα βρείτε σε ανθοπωλεία θα ποτίζεται κάθε 2 μήνες. Επίσης αντέχει και σε αρκετά χαμηλό φωτισμό. Δεν αγαπά όπως τα περισσότερα φυτά εσωτερικού χώρου τον άμεσο ηλιακό φωτισμό. Επίσης κάθε δυο ποτίσματα καλό είναι να να βάζετε και υγρό λίπασμα για φυτά εσωτερικού χώρου.

Κέντια Kentia

Η κέντια είναι ένα από τα πιο όμορφα φυτά εσωτερικού χώρου. Θέλει αρκετό χώρο γιατί τα φύλλα της απλώνουν αλλά και φθάνουν σε αρκετό ύψος. Δεν αντέχει το κρύο του χειμώνα της ελλάδας και για αυτό θα πρέπει να αποφεύγεται σε εξωτερικούς χώρους. Επίσης δεν αντέχει τον άμεσο ηλιακό φωτισμό και για αυτό και στην φύση της βρίσκεται υπό την σκιά άλλων μεγαλύτερων δέντρων. Ποτίζουμε μόνο όταν στεγνώσει το χώμα και αποφεύγουμε να κρατά νερό το πιάτο. Στην κάτω φωτογραφία βλέπουμε την κέντια στο φυσικό της περιβάλλον στο νησί Lord Howe 782 χλμ βορειοανατολικά του Σίδνευ της Αυστραλίας.

Κυριακή, 21 Νοεμβρίου 2010

Σπαθίφυλλο

Το σπαθίφυλλο είναι ένα όμορφο φυτό εσωτερικού χώρου με όμορφα λευκά άνθη. Είναι πάρα πολύ καλό στον καθαρισμό της ατμόσφαιρας. Χρειάζεται 2 φορές τον μήνα υγρό λίπασμα για ανθοφόρα φυτά. Χρειάζεται αρκετό νερό, τουλάχιστον κάθε 4-5 μέρες. Επίσης θέλει αρκετό φωτισμό για καλύτερη ανθοφορία αλλά σε καμία περίπτωση απευθείας οι ακτίνες του ήλιου πάνω του. Σε λίγα λεπτά θα μαυρίσουνε τα φύλλα του.

Ανθούριο

  Όταν θα πας σε ένα ανθοπωλείο και ζητήσεις ένα φυτό εσωτερικού χώρου με λουλούδι ένα από τα πιο όμορφα που θα σου προτείνουν είναι και το ανθούριο. Βρίσκεται σε πολλούς χρωματισμούς. Κόκκινο το βασικό αλλά και σε λευκό, κίτρινο, ροζ , πράσινο αλλά και δίχρωμο. Καλό είναι λίγο νερό μια φορά την εβδομάδα και απαραίτητα κάθε δεύτερη φορά και υγρό λίπασμα κατάλληλο για ανθοφορία.
  Επίσης είναι πολύ καλό και σαν κομμένο για το βάζο. Μπορεί να είναι ακριβό λίγο σαν κομμένο αλλά μην ξεχνάτε πως μπορεί να κρατήσει σίγουρα 1 μήνα στο βάζο με νερό. Ένας ωραίος τρόπος είναι 7 λουλούδια σε ένα απλό χωρίς σχέδια γυάλινο βάζο.
Αλοκάσια η αμαζόνια Alocasia Amazonica

Η αλοκάσια η αμαζόνια είναι ένα από τα πιο όμορφα φυτά εσωτερικού χώρου. Χαρακτηριστικό της ομορφιάς του είναι το φύλλο του. Γενικά αγαπά το φως αλλά όχι τις απευθείας ακτίνες του ήλιου. Επίσης προτιμά μια θερμοκρασία γύρω στους 18 - 21 βαθμούς κελσίου.  Όσον αφορά το πότισμα καλό είναι να γίνεται με απεσταγμένο νερό ή βρόχινο. Η απόσταση από το ένα πότισμα στο άλλο πρέπει να γίνεται κάθε 20 μέρες περίπου. Σε περίπτωση που ποτίζεται συχνά , αρχίζει να κάνει κίτρινα φύλλα και σιγά σιγά θα σαπίσει. Επίσης ένα λίπσμα υγρό για φυτά εσωτερικού χώρου σε κάθε δεύτερο πότισμα θα βοηθήσει αρκετά.

Ilex verticillata (Ου)

Πλέον είναι οι πιο όμορφοι χριστουγεννιάτικοι καρποί για να στολίσουμε το βάζο μας. Είναι πολύ όμορφο γιατί είναι χωρίς φύλλα και αυτό μας θυμίζει την φύση που το χειμώνα τα φυλλοβόλα έχουν χάσει τα φύλλα τους αλλά και οι κόκκινοι καρποί που μας δίνουν μια όμορφη ζεστή χριστουγεννιάτικη ατμόσφαιρα. Δυστυχώς είναι λίγο ακριβό αλλά το αξίζει γιατί κρατά πάρα πολύ στο βάζο μας και έτσι κάνουμε την απόσβεσή μας.

Αλεξανδρινό Poinsettia

   Το αλεξανδρινό ή αλλιώς ποενσέτια είναι ο βασιλίας των χριστουγεννιάτικων φυτών! Τα τελευταία χρόνια εκτός από το προτότυπο κόκκινο χρώμα υπάρχουν στην αγορά και σε λευκό χρώμα , ροζ , πράσινο , κίτρινο αλλά και με διχρωμίες.
   Θα πρέπει να προσέξετε όταν τα βάζετε μέσα στο σπίτι να μην είναι κοντά σε καλοριφέρ. Και επίσης να αφήνεται να στεγνώνει το νερό από το ένα πότισμα στο άλλο. Σημαντικό είναι να μην αφήνετε νερό στο πιατάκι. Την άνοιξη είναι καλό να κλαδεύεται το φυτό στο 1/3 του ύψους του. Στα σημεία που κλαδεύουμε είναι σημαντικό να βάζουμε μια πάστα κλαδέματος ώστε να μην μείνουν ανοιχτές οι πληγές. Πολλοί έχουν την απορία γιατί την επόμενη χρονιά δεν κοκκινίζουν ξανά όλα τα φύλλα. Έχει να κάνει και με το λίπασμα αλλά το πιο σημαντικό είναι μια τεχνική που χρησιμοποιούνε οι παραγωγοί σκότους και φωτός, κάτι το οποίο είναι σχεδόν ακατόρθωτο να γίνει στο σπίτι μας.

Τουλίπα Tulip

Η τουλίπα είναι ίσως ένα από τα πιο όμορφα βολβώδη φυτά και σίγουρα ο πιο εμπορικός βολβός. Οπωσδήποτε είναι ένα φυτό το οποίο όταν υπάρχει σε έναν κήπο τραβά όλα τα βλέματα. Καλό είναι να φυτεύεται μέσα οκτώβρη. Την πρώτη χρονιά οι βολβοί ανθίζουν σχεδόν στο 100%. Την επόμενη χρονιά όχι όλοι αν δεν ακολουθήσουμε τα παρακάτω: Με το που απανθίσει το λουλούδι ρίχνουμε ένα καλό λίπασμα ώστε η φυλλική επιφάνεια που έχει μείνει να δώσει δύναμη στον βολβό ώστε να μαζέψει ουσίες για την άνθιση της επόμενης χρονιάς. Επίσης σημαντικό είναι η φύτευση να γίνεται σε σημεία σκιερά κατά την διάρκεια του μεσημεριού. Πιο κατάλληλες περιοχές όμως είναι της βόρειας ελλάδας γιατί καλό είναι ο βολβός να δέχεται για τουλάχιστον 6 εβδομάδες θερμοκρασία γύρω στους 0 βαθμούς κελσίου.
      Η τουλίπα είναι ίσως ο ανταγωνιστής του τριαντάφυλλου σαν λουλούδι βάζου. Επίσης είναι πιο φθηνό από το τριαντάφυλλο.

Σάββατο, 20 Νοεμβρίου 2010

Τι προσέχω όταν αγοράζω έλατο

Όταν αγοράζετε έλατο θα πρέπει να προσέξετε κάποια πράγματα. Καταρχάς ένα μεγάλο έλατο το οποίο είναι αρκετά φθηνό είναι σχέδον σίγουρα ύποπτο. Και αυτό γιατί συνήθως μεγάλα έλατα τα οποία είναι φθηνά δεν είναι ριζωμένα στην γλάστρα αλλά έχουν κοπεί πρόσφατα σε μπάλα και έχουν μπεί σε γλάστρα. Υπάρχει έτσι μια μικρή πιθανότητα να χάσουμε το έλατο μας. Σε περίπτωση που αγοράσουμε ένα τέτοιο έλατο θα πρέπει να προμηθευτούμε και ορμόνη ριζοβολίας ώστε να ελαχιστοποιήσουμε την πιθανότητα να το χάσουμε. Αν αγοράσουμε βέβαια γλαστρομένο έλατο το οποίο έχει μεγαλώσει στην γλάστρα είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα πιάσει.
Επίσης θα πρέπει να προσέξουμε την εποχή αγοράς. Η καλύτερη είναι από τον Νοέμβριο και μετά. Σε καμία περίπτωση το καλοκαίρι γιατί με έναν καλό καύσωνα θα το χάσουμε.

Παρασκευή, 19 Νοεμβρίου 2010

Έλατο σε γλάστρα για χριστογεννιάτικο δένδρο.

Το πλαστικό δένδρο έχει αρχίσει να τελειώνει η μόδα του. Όλο και πιο πολλοί αγοράζουν τα φυσικά κομμένα. Εδώ και 3-4 χρόνια έχει αρχίσει μια νέα οικολογική μόδα όμως. Η μόδα το να αγοράζουν φυσικό σε γλάστρα δένδρο με σκοπό μετά το τέλος των γιορτών να φυτευθεί στον κήπο. Είναι πολύ σωστή αυτή η κίνηση αλλά θα πρέπει να προσέξουμε κάποια πράγματα για τις μέρες που το δένδρο μας θα βρίσκεται μέσα στο ζεστό μας σπίτι. Καταρχάς θα πρέπει να του φορτώσουμε όσα λιγότερα λαμπάκια γίνεται. Επίσης να βρίσκεται τουλάχιστον 3 μέτρα μακριά από πηγές θερμότητας όπως φέτα καλοριφέρ , κλιματιστικό. Καλό είναι να αφήνουμε κάποιες ώρες ανοιχτό κάποιο παράθυρο για να παίρνει φρέσκο αέρα και να δροσίζεται. Επίσης να βάζουμε τουλάχιστον μια φορά την ημέρα πάγο στην γλάστρα και λίγο νερό κάθε μέρα.

Ζάμια Zamia

Η ζάμια είναι ένα φυτό εσωτερικό χώρου το οποίο μπορεί να ζήσει και σε αρκετά σκιερά σημεία. Είναι ίσως το πιο ανθεκτικό φυτό εσωτερικού χώρου. Στους περισσότερους χαλάει γιατί ποτίζουν αρκετά. Στην ζάμια φτάνει ένα πότισμα κάθε 30-40 μέρες ανάλογα με την ατμοσφαιρική υγρασία του χώρου. Όταν μακραίνουν αρκετά οι βλαστοί της , από το βάρος του βλαστού λυγίζουν. Προτιμότερο είναι να τους κόβουμε από το να βάζουμε στηρίγματα. Και αυτό γιατί οι κόνδυλοι που έχει στο χώμα μπορεί να τραυματιστούν. Με κάθε δεύτερο πότισμα προσθέστε και υγρό λίπασμα για φυτά εδωτερικού χώρου. ΠΡΟΣΟΧΗ στο νερό ... Σε πολλά site θα δείτε πως λένε αρκετό νερό μια φορά την εβδομάδα. Όποιος το κάνει πιστέψτε με πως η ζάμια του σύντομα θα σαπίσει.

Κλαδοθραύστης

   Ο κλαδοθραύστης είναι ένα εργαλείο κήπου που μας βοηθά στο να θρυματίζουμε τα κλαδιά μας. Έτσι μπορούμε να τα προσθέτουμε στον κάδο μας με το compost ή για να προστατεύουμε τις ρίζες κάποιων φυτών από το κρύο του χειμώνα. Σημαντικό είναι μετά από κάθε χρήση να καθαρίζουμε τις λεπίδες του κλαδοθραύστη. Ένας κλαδοθραύστης ρεύματος είναι ότι πρέπει για μια οικία.

Compost Κομπόστ

Το κομπόστ είναι ένα πολύ καλό λίπασμα για τον κήπο μας χωρίς χημικά. Συνήθως παίρνουμε πλαστικούς κάδους οι οποίοι έχουν καπάκι από πάνω για να ρίχνουμε τα υλικά προς κομποστοποίηση και από κάτω θα πρέπει να έχει ένα πορτάκι από το οποίο θα παίρνουμε το έτοιμο compost αλλιώς την δική μας "κοπριά". Υπάρχουν στο εμπόριο κομποστοποιητές από διάφορες εταιρίες. Αυτό απλά που πρέπει να προσέχετε είναι να έχει το κάτο πορτάκι. Επισης σημαντικό είναι πως είναι κατάλληλο μόνο για τον κήπο. Δεν θα συμβούλευα για βεράντα πολυκατοικίας. Τα υλικά που μπορούμε να ρίχνουμε στον κομποστοποιητή είναι κυρίως τα υπολύματα της κουζίνας μας όπως από φρούτα, φαγητό που είναι για πέταμα κτλ. Επίσης μπορούμε να βάζουμε τα φύλλα του κήπου μας , κλαδιά τα οποία πρώτα περάσανε από κλαδοθραύστη, το γκαζόν που κόψαμε αλλά και μια μικρή ποσότητα από χαρτικά. Θα βοηθήσουνε πολύ τα σκουλίκια τα οποία επιταγχύνουν την διαδικασία της κομποστοποίησης. Μάλιστα στην Αμερική αγοράζουνε σκευάσματα από σκουλίκια και τα ρίχνουνε μέσα στον κάδο. Δυστυχώς στην ελληνική αγορά δεν μπορούμε να βρούμε εύκολα. Αρχίσανε όμως να κυκλοφορούνε κάτι υγρά μπουκάλια τα οποία έχουν βακτήρια μέσα και άλλους ζωντανούς οργανισμούς τα οποία βοηθούνε στο να έχουμε πιο γρήγορα το  compost μας.

Κάνει καλό να αφήνουμε τα φύλλα στον κήπο μας;

Σε πολλούς κήπους βλέπω φύλλα παντού, άλλες φορές τα μαζεύουν και τα βάζουν στα παρτέρια ή γύρω από τους κορμούς δένδρων ή απλά τα αφήνουν όπως είναι. Όταν τους ρωτώ  γιατί το κάνουν όλοι απαντάνε πως είναι το καλύτερο λίπασμα. Δυστυχώς είναι πολύ επικίνδυνο για τον κήπο σας. Το να αφήνουμε τα φύλλα έτσι στον κήπο μας μπορεί να δημιουργήσει πρόβλημα. Και αυτό γιατί δεν αναπνέει το χώμα , δεν αερίζεται και έχει σαν αποτέλεσμα σε συνδιασμό με την υγρασία να δημιουργούνται μύκητες. Τα φύλλα βέβαια μπορούν να γίνουν όντως ένα καλό λίπασμα αλλά θα πρέπει πρώτα να γίνει compost. Έτσι τα μαζεύουμε σε κάποιο άλλο σημείο όπου θα τα αφήσουμε να γίνουν λίπασμα πρώτα και μετά θα τα μεταφέρουμε στα φυτά μας.

Τρίτη, 16 Νοεμβρίου 2010

Πολύγαλα

Το πολύγαλα είναι ενας αειθαλής ανθοφόρος θάμνος. Πιο διαδεδομένο είναι το ροζ του άνθος. Είναι αρκετά ανθεκτικό σε ασθένειες και δεν θέλει πολύ νερό ακόμα και το καλοκαίρι. Χρειάζεται ηλιόλουστα σημεία για μεγαλύτερη ανθοφορία. Το μόνο του μειονέκτημα είναι πως δεν αντέχει τον παγετό. Για αυτό τον λόγο το βρίσκουμε σπάνια στην βόρεια Ελλάδα.

Δευτέρα, 15 Νοεμβρίου 2010

Ορχιδέα Φαλαίνοψις

  Ορχιδέα φαλαίνοψις. Ίσως το πιο όμορφο δώρο που μπορεί να κάνει κάποιος. Πάντα εντυπωσιάζουν τα διάφορα χρώματα του άνθους που μπορείς να βρείς στα ανθοπωλεία. Σε πολλούς χαλάει εύκολα αλλά αυτό συνήθως οφείλεται σε έναν πολύ απλό λόγο. Το πότισμα. Μια φορά την εβδομάδα θα πρέπει να παίρνουμε το γλαστράκι και να το βυθίζουμε σε ένα λεκανάκι γεμάτο νερό. Το αφήνουμε 10 λεπτά μέσα στην λεκάνη να απορροφήσει όσο νερό χρειάζεται και μετά το αφήνουμε να στραγγίσει και έπειτα το βάζουμε στο σημείο που έχουμε επιλέξει. Όταν αλλάζουμε γλάστρα 1 φορά στα 2 χρόνια περίπου δεν χρησιμοποιούμε χώμα απλό αλλά ειδικό χώμα ορχιδέας το οποίο το βρίσκουμε στα ανθοπωλεία. Επίσης σημαντικό στο να βγάζει όμορφα και πολλά άνθη είναι να παίρνουμε ένα ειδικό λίπασμα για ορχιδέες. Δεν πρέπει να βρίσκεται σε πολύ ζεστή ατμόσφαιρα, ούτε σε ξερή ατμόσφαιρα αλλά όχι και κάτω από τους 17 βαθμούς κελσίου.

Buxus - Πυξάρι

Το πυξάρι είναι ένας αειθαλής θάμνος με σκούρο πράσινο , γυαλιστερό φύλλωμα. Βέβαια έχει πολύ αργή ανάπτυξη. Είναι ιδανικό για μπορντούρες αλλά και για σχήματα. Μπορεί να αντέξει ηλιόλουστα σημεία αλλά και σκιερά. Γενικά η μόνη απαίτηση που έχει είναι το έδαφος να έχει καλή στράγγιση. Γιατί σε περίπτωση που κρατά αρκετή υγρασία στο χώμα  μπορεί να δημιουργήσει μύκητες. Ιδανικό και για γλάστρες αλλά και το έδαφος

Κυριακή, 14 Νοεμβρίου 2010

Ρυγχόσπερμα

Το ρυχόσπερμα είναι ίσως το πιο όμορφο , αρωματικό αναρριχώμενο. Είναι γενικά εύκολο φυτό και με αρκετά γρήγορη ανάπτυξη. Ανθίζει ανάλογα με την

Gold Crest - Λεμονοκυπάρισσος - Γκόλντ Κρέστ

Το Gold Crest είναι ένα από τα πιο διαδεδομένα φυτά για φράχτες μετά το Leyland... Έχει μεγάλες απαιτήσεις σε νερό αλλά και ηλιόλουστα σημεία. Σε περίπτωση φράχτη θα πρέπει τα φυτά να φυτεύονται σε απόσταση ενός μέτρου το ένα από το άλλο , αλλά και τουλάχιστον μισό μέτρο μακριά από την μάντρα. Μπορεί να φτάσει σε ύψος και πέντε μέτρα χωρίς προβλήματα. Επίσης όπως το Leyland προσβάλεται από μύκητα και για αυτό καλό είναι να γίνονται προοληπτικοί ψεκασμοί με μυκητοκτόνα.