Όταν αγοράζετε έλατο θα πρέπει να προσέξετε κάποια πράγματα. Καταρχάς ένα μεγάλο έλατο το οποίο είναι αρκετά φθηνό είναι σχέδον σίγουρα ύποπτο. Και αυτό γιατί συνήθως μεγάλα έλατα τα οποία είναι φθηνά δεν είναι ριζωμένα στην γλάστρα αλλά έχουν κοπεί πρόσφατα σε μπάλα και έχουν μπεί σε γλάστρα. Υπάρχει έτσι μια μικρή πιθανότητα να χάσουμε το έλατο μας. Σε περίπτωση που αγοράσουμε ένα τέτοιο έλατο θα πρέπει να προμηθευτούμε και ορμόνη ριζοβολίας ώστε να ελαχιστοποιήσουμε την πιθανότητα να το χάσουμε. Αν αγοράσουμε βέβαια γλαστρομένο έλατο το οποίο έχει μεγαλώσει στην γλάστρα είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα πιάσει.
Επίσης θα πρέπει να προσέξουμε την εποχή αγοράς. Η καλύτερη είναι από τον Νοέμβριο και μετά. Σε καμία περίπτωση το καλοκαίρι γιατί με έναν καλό καύσωνα θα το χάσουμε.