Τρίτη 28 Δεκεμβρίου 2010

Περίεργα φυτά

Την λένε rafflesia και είναι το φυτό με την πιο άσχημη μυρωδιά στον κόσμο. Φτάνει το 1 μέτρο, ζυγίζει περίπου 10 κιλά και ο λόγος που μυρίζει άσχημα είναι για να προσελκύει έντομα. Καταγωγή η Μαλαισία.



Την λένε Sarracenia και είναι φυτό της βόρειας Αμερικής και είναι σαρκοφάγο. Μπαίνουν τα έντομα στο εσωτερικό της και εγκλωβίζονται. Το βρίσκουμε και σε ανθοπωλεία.



Είναι το μικρότερο υδρόβιο φυτό στον πλανήτη με 0,6 χιλιοστά μήκος και 0,33 χιλιοστά πλάτος και την λένε  Wolffia angusta



 Λέγεται Welwitschia mirabilis . Καταγωγή της είναι η Ναμπία. Μπορεί να φτάσει τα 2 μέτρα σε ύψος και 8 μέτρα πλάτος. Η κάτοικοι της περιοχής την τρώνε γιατί έχει γεύση σαν κρεμμύδι.

Λέγεται Amorphophallus και στην φύση του μπορεί να φτάσει τα 6 μέτρα ύψος και 4,5 μέτρα πλάτος. Καταγωγή του η Σουμάτρα.


Είναι το Dracunculus vulgaris και το βρίσκουμε και στην Ελλάδα σαν φιδόχορτο. Μπορεί να φτάσει το 1 μέτρο σε ύψος. Μπορούμε να το βρούμε στην Αμοργό και Κρήτη.


Έρχεται από την νότιο Αφρική και λέγεται Hydnora africana. Έχει άρωμα περιττωμάτων για να προσελκύει σκαθάρια και να τα παγιδεύει.


Ίσως από τα πιο γνωστά σαρκοφάγα φυτά είναι η Dionaea muscipula. Την βρίσκουμε σε ανθοπωλεία και την λένε και σαν μυγοπαγίδα.


Λέγεται Euphorbia obesa και είναι το φυτό του Baseball. Έτσι είναι αλλιως γνωστό και σαν Baseball plant.