Δευτέρα, 27 Δεκεμβρίου 2010

Κρόκος

    Ο κρόκος είναι βολβός ο οποίος δίνει ένα από τα πιο αρωματικά και ακριβά μπαχαρικά στον κόσμο το σαφράν το οποίο χρησιμοποιείται στην μαγειρική. Δίνει πολύ ωραίο χρώμα στο φαγητό αλλά και ωραία γεύση και άρωμα επίσης. Στην Ελλάδα υπάρχει το μοναδικό χωριό που ασχολείται με το σαφράν ο Κρόκος Κοζάνης. Ο κρόκος χρειάζεται ασβεστώδη εδάφη με αρκετό νερό αλλά καλή στράγγιση. Ο φώσφορος είναι ένα στοιχείο που βοηθά αρκετά στην καλλιέργεια του. Χρειάζεται ζεστό καλοκαίρι και κρύο χειμώνα. Υπάρχουν πολλές ποικιλίες. Άλλες ανθίζουν το φθινόπωρο στα τέλη περίπου του Οκτώβρη και άλλες τέλη χειμώνα με αρχές άνοιξης. Ο τρόπος που πολλαπλασιάζεται είναι με τους νέους βολβούς που σχηματίζονται γύρω από τον μητρικό βολβό.